(044) 521 92 77
Налаштування доступності
Монохромна версія
Українська
НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ

Ціни на основні продукти харчування продовжать зростати

31 Січня, 2022
photo

На продовольчому ринку України спостерігається стійка тенденція до зростання цін практично на всі продукти харчування, яка спостерігатиметься й надалі.

Про це зазначає завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Національної академії аграрних наук України Інна Сало.

За її словами, здорожчання спричинене цілою низкою чинників. Найперше, це урядове збільшення з січня 2021 року тарифів на електроенергію через скасування пільгового тарифу (+36,6%), водопостачання (+10,9%), водовідведення (+17,3%), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг в цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема, бензину А-95 (+22%) тощо.

Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10%.

У торговельній мережі відбулося підвищення роздрібних цін на овочі борщового набору, зазначила експерт. Зокрема, на початку січня 2022 року проти жовтня 2021 року ціна на картоплю зросла на 1% (8,76 грн /кг), капусту білокачанну – на 54% (12,09 грн/кг), цибулю ріпчасту – на 26% (12,09 грн/кг), моркву – на 11% (9,98 грн/кг).

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін – залежно від виду овочів – на 15-25% проти цін початку 2022 року. Вартість борщу у січні 2022 року більш ніж у 2 рази перевищила показник січня минулого року.

“Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів – з низьким рівнем доходів – свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні”, – зазначила Інна Сало.

Ціна на споживчому ринку картоплі впродовж останніх п’яти місяців залишалася практично стабільною. Втім, з огляду на тенденції минулих років у зимово-весняні місяці 2022 року очікується подальше підвищення ціни на картоплю – до 35%.

Найменших змін зазнали споживчі ціни на свинину, зауважила науковець. На початок січня 2022 року ціна на неї порівняно з січнем 2020 року підвищилася на 6,8% – до 123,75 грн/кг.

Споживча ціна на сало збільшилася на 19,8% порівняно з 2020 року і склала 90,24 грн/кг.

Найбільше – на 26,6% – в цей період зросли ціни на м’ясо птиці. Нині тушка куряча коштує 70,82 грн/кг.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у І півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – як мінімум, на 15-20%. Обмежена купівельна спроможність українців посилила напруженість конкуренції між свининою та курятиною. Нині перевага за останньою.

Середня ціна 1 кг хліба нині складає близько 30,65 грн, що перевищує показники минулого року на 23%. Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7 % до 15-20%. З урахуванням інфляційного фактору, це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 10-25 %.

Падіння обсягів світового виробництва олійних культур у 2020 року спричинило стрімке зростання світових цін на олію та шрот, що знайшло своє відображення на внутрішньому продовольчому ринку України, де ціна на соняшникову олію зросла на 85%. На початку січня 2022 року вона коштувала в середньому 61,43 грн/л. Очікується поступове сезонне збільшення відпускної ціни насіння соняшнику, що відобразиться на зростанні ціни соняшникової олії. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, до серпня 2022 року цей вид агропродукції може здорожчати в межах 20% – до 75 грн/л.

Гречана крупа на початку січня 2022 року проти відповідного періоду минулого року подорожчала на 27,6% – до 47,77 грн/кг, ячна – до 15,80 грн/кг (+21,7%), пшоняна – до 18,42 грн /кг (+5,2%). Ця тенденція зберігатиметься й надалі. Очікується, що споживча ціна на гречану крупу може зрости на 15-20 % і перевищити 65 грн/кг, на крупу ячну – на 10-12% (18 грн/кг), на пшоняну – на 10-15% (20 грн/кг).

“Змінами постанови КМУ “Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення” від 22.04.2020 № 341 уряд з 30.12.2021 року додатково розширив перелік продуктів харчування, що потрапляють під державне цінове регулювання – батон, олія соняшникова. Згідно з положеннями документа, граничний рівень торговельної надбавки не може перевищувати 10% для визначеного переліку “соціальних” товарів. Це може деякий час стримувати різке зростання споживчих цін до стабілізації цін на енергоносії”, – підсумувала Інна Сало.

Мапа порталу