(044) 521 92 77
Налаштування доступності
Монохромна версія
Українська
НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ

Як і навіщо перевіряють насіння в Інституті сільського господарства Степу НААН

31 Січня, 2022
photo

Більшість сільськогосподарських культур вирощуються з насіння. Саме воно є одним із найголовніших аспектів якісного врожаю. Зокрема, над цим працюють фахівці Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, який знаходиться в селі Созонівка Кіровоградської області.

“Не секрет, що Кіровоградщина – це аграрна область і великі надходження в її бюджет дає саме сільське господарство. Отож, не дивно, що в центрі України знаходиться наукова аграрна установа Інститут сільського господарства Степу НААН, яка працює вже 110 років”.

Інститут займається селекцією і насінництвом сільськогосподарських культур.

“Вирощуємо ми насіння озимих зернових культур – пшениці, ячменю, вівса, гороху, кукурудзи, соняшнику, сої, коріандру, просо, тощо”, – розповідає заступник директора з наукової роботи Віталій Іщенко.

Спеціаліст наголошує на важливості якості насіння, приріст врожаю від цього показника може становити 10-20%.

“Зі слів виробничників, яким би сорт гарним не був, але якість і сортова чистота є найважливішими чинниками у технології вирощування”, – додає Віталій Іщенко.

Саме тому науковці закликають обов’язково перевіряти насіння.

“Насіння – це живий організм. Із ним постійно відбуваються фізіологічні процеси, тому його треба перевіряти. Як при купівлі, так і після зберігання перед сівбою”, – уточнює завідувачка лабораторії Галина Козелець.

Зокрема, в Інституті визначають масу тисячі насінин. Цей показник потрібен для того, щоб прорахувати скільки їх потрібно на погонний метр, а також скільки кілограм насіння потрібно висіяти на гектар.

Також насіння перевіряється на чистоту та зараження хворобами. Ще важливими аспектами є енергія проростання і схожість насіння.

“Є ще такий показник як сила росту насіння. Якщо енергія проростання і схожість між собою мають відхилення в 1-2%, то це насіння з високою силою росту. На нашому агрономічному слензі: “ми не отримуємо при сівбі рябчика”. Це означає, що немає нерівномірних сходжень”, – Галина Козелець.

Фахівці Інституту сільського господарства Степу НААН підсумовують, що сівба високоякісним насінням – це запорука майбутнього великого врожаю.

Мапа порталу